Kumpulan Drama Bahasa Jawa Lengkap

Jawa Lengkap

Assalamu’alaikum warrahmatullah wabarakattuh, semangat pagi Dulur-dulur kulo sakniki badhe mbahas artikel tentang drama bahasa jawa lur. Kanggo panjenengan seng golek naskah drama seng gar boso jowo yo iki nggen e, oke langsung ae lur njenengan simak mugi-mugi manfaat.

Drama Bahasa Jawa untuk 4 Orang, Matur numun hehe

1. Drama bahasa jawa untuk 4 Orang membuat layang-layang bahasa jawa yang umum

Aril : we Don awakmu mene ono acara gk?
Doni : yo ono ae Ril lak aku.
Aril : hoalah awkmu iki sibuk tok
Rafi : laiyo kuwi mosok gak iso ae

Nafi : sek” aku takon, ono acara opo sampean Don?
Doni : aku arep ngrewangi ibuk,ngumbah klambi.
Nafi : sampek jam piro se Don??
Doni : paleng sampek jam wolu an.
Nafi : oalah, yo opo kok lak awakmu nyusul ae.
Aril : yusulo yo kok tak enteni nak omah.
Rafi : piye Don kowe iso ra?
Doni: yowes kok tak nyusul ae.
Nafi : Alhamdulillah lak ngono.
Rafi : yowes iki piye klanjutan e awake gae ndek endi??
Aril : yo opo lak nang omah ku. Soale ndk omahku ws siap preeng e gari awak e ngoroti.

Nafi : oke Ril siap ws. Kok aku tak gowo ladinge, karo pemes e. Heehe
Rafi : ha aku tak gowo lem ae yo.
Aril : sek rek. Enak e gae lem opo i?
Doni : gae lem rajawali ae. Kok aku tak bagian gowo kresek e.
Rafi : oke ws kok tak gowo lem rajawali.
Ke esokan harinya Aril dan teman temannya membuat layangan dirumahnya.

2. NASKAH DRAMA BAHASA JAWA “MELER DISIK BARU SUKSES”

Alkisah ing malang ana bocah sma nakal lan ora iso diatur, kanca2ne podo wedi kabeh lan males ngurusi dek’e . Liyo dino wonten bocah wadon anyar pindahan saking Jakarta,. Lan bocah nakal kuwi atine kepincut lan tresno marang cah wadon kuwi. Apa bocah nakal kuwi tresno tapi tetep nakal ? monggo kita saksikan di TKP.
Yudha: Jula-juli / dagel
Yudha : “ arep nyapo kowe?”
Abidin : “kowe wis siap ulangan ta? Dina iki ulangan bu guru sing paling medeni sak Indonesia raya”
Yudha : “tenang, aku mesti siap menghadapi ulangan”
Abidin : “loh kowe wis sinau gawe ulangan yud?”
Yudha : “ini dia……”(nyiapno trik gawe nyontek)
Abidin : “ ya Allah yud ora apik ngono kuwi”
Yudha : “wes ta kowe meneng ae, tutno wae trik ku iki”
Abidin : “ aku ora gelem yud”
Yudha : “westa daripada kowe oleh biji elek terus ora munggah sekolah terus ora lulus terus pengangguran terus ora mangan terus mati opo gelem kowe?”
Abidin : “ oiyayaa yowes lah”
Yudha : “tuhh iki aku wes siap repekan lan kunci jawaban, aku iki repek mania”
Abidin: “oh oke sip sip, lha aku piye?”
Yudha : “ tenang wae aku masio bocahe ngene diriku tak pernah melupakan yang namanya teman, nah iki repekan ono siji tak deleh gulu ku kowe kari ndeleng wae, ngkok iki yo jawaban e iso tak kekno awakmu ”
Abidin : “wooh mantab sip”
Yudha : “ ada lagi bro siji maneh, aku arep nggawe gurune mules mules”
Abidin : “loh yud ojo yud ojo ngawur, aku ora melu melu”
Yudha : “yo kowe jelas melu, wong kowe melu ndelok”
Abidin : “oiyaya yowes lah”
Tiba tiba ana saudara kembar teko
Yogita/ike : “Assalamualaikum” (lagu)
Yudha/abidin : “waalaikumsalam”
Yogita/ike : “ Opo koweee koncoku sak kelas?”
Yudha/abidin : “awakdewe koncomu sak kelas”
Yogitaa/ike : “opo kowe ora kroso panas”
Yudha/abidin : “piye ra panas nang awakmu ono kadas”
Ike : “heh ngawur kowe, ngarani aku kadasen. Iki kurap guduk kadas ndul”
Yogita : “ngawur pisan kowe, iki kurap”
Yudha : “Ya Allah ternyata teman kita ini perhimpunan pkk”
Abidin : “ lho kok perhimpunan pkk?”
Yudha : “perempuan himpun badan panu kadas kurap”
Yogita : “ooooo kurang ajar”
Abidin : “ wis wis piye kowe, opo wis sinau gawe ulangan?”
Yogita : “waduh awakdewe mang bengi maca novel paklan wuuuu so sweet bangetttt”
Ike : “membuat kita ngefly”
Yudha : “ guaya ne saiki pecel paklan iso nggawe buku novel, wes bosen ndeplok kacang bee”
Ike : “ guduk paklan pecel dul, kamu itu nggak kekinian banget sih”
Yudha : “tenang wae selain repekan aku yo duwe kunci jawaban lo”
Yogita/ike : “ aku gelem aku gelem”
Yudha : “ duit dulu dong”
Abidin : “ mesti arek siji iki , yowes yowes iki awas sampek salah yo kunci ne”
Ike Yogita : “iyo awas sampek salah”
Yudha : “ tenang wae, dijamin tembus lan ngerembes”
Yogita : “awas lo yo”
Akhire guru sing diwedeni teko
Yudha : “ woi woi gurune teko guru ne teko”
Abidin : “iyo ayo cepet lungguh”
Debora : “kalian sengaja ya kayak gini”
Murid : “ ENGGAK BU GURUUUUU”
Debora : “ selamat pagi anak anak, udah siap hari ini”
Murid : “pagi buuu”
Yudha : “ BERSIAPPPP!!!!” “BERDIRII” “ BERI SALAM” “BERI HORMAT” “BERI TEGAK” “ BERI DUDUK” “PERIKSA KUKUU”
*KUKU NE BOCAH – BOCAH DI PERIKSA BU GURU*
Yudha : “wuhhh ya Allah mubadzir iki ora di deleng” (sambil ngevideo gurune)
Debora : “loh heh heh yudha nyapo dulinan hp kuwi?”
Yudha : “ liat jam buukkk”
Debora : “macem macem kamu sama saya”
Yudha : “ mboten buuk”
Debora : “ anak anak sak niki belajarnya di uji, hasil e nentuake belajare sampean, naik opo mboten ing semester 2 , oke kerjakan soal sing gampang disik. Ojo lali isi nama lengkap, kelas , alamat, hobi , cita cita, kata mutiara”
Yudha : “niki ulangan nopo ngisi buku kenang2an buk?”
Debora : “ lho terserah saya dong, saya gurunya”
Yudha : “ nggih buk “
Debora : “ oke niki ulangane bu guru bagi , jangan buka dulu sebelum bedug maghrib”
Yudha : “niku lak buka puasa toh buk”
Debora : “terserah saya , saya gurunya . oke monggo di kerjake mboten pareng nyontek , waktune 60 menit”
Murid : “iyaa buu guruuuuuu”
*murid2 pada nyontek kabeh”
Debora : “kerjakan dewe2 ojo nyonto, ayo ngadep soale dewe dewe”
Murid : “nggih buuuu”
Debora : “ kalau sudah di periksa kembali”
Yudha : “, Bu guru niku wonten wedang monggo diunjuk”
Debora : “sinten sing nggawe niki?”(sambil ngunjuk wedang)
Yudha : “saya buuk, ini pake obat mules ini buk”
Debora : “loooooohhhhhhhhh”
Yudha : “maksude saya abis mules buk terus bikin itu buat ibuk biar nggak keikut mules”
Debora : “ohhhh matur nuwun”
Debora : “aduh wetengku kok ngene ya “ (sambil nyekeli wetenge sing mulai mules)
Yudha : “rek rek mulai bereaksi, mulai belecetan iku”
Debora : “anak anak bu guru arep ning kamar mandi, aja pada nyontek”
Yudha : “YEESSSSSSS!!!! Waktunya mencari jawaban”
murid2 nggoleki kunci jawaban ing meja guru, lan akhire nemu.
Tapi ketauan karo bu guru
Debora : “heh heh heh nyapo kuwi”
Yudha : “(apen apen maca uud1945)”
Debora : “heh iki duduk wayahe upacara nyapo kowe maca uud? , oooo ketauan nyonto yaaa, oooo pada nakal2 yo bocah kelas iki. Yowess, biji ulangane kelas iki tak gawe elek kabeh” (karo njupuki ulangane murid) , bu guru pamit
*bu guru metu kelas
Abidin : “aduuhh piye ikiiii”
Yogita : “yudha kuwi looo piye iki”
Yudha : “kok akuu?”
Ike : “yo awakmu sing marai awakdewe oleh biji elek di cap nakal pisan karo bu guru”
Yudha : “oke tenang semua” (mbalekne duwik e kanca2ne)
Abidin : “opo iki kok mbok balekno”
Yudha : “iki duwekmu kabeh tak balekne, aku luweh lan arep menetralisir otak , aku arep tuku pecel reggae lan tuku es sing tante sayang jahat , Assalamualaikum”
Yogita : “loh loh piye to cah iki”
Ike : “doh mangkel aku karo bocah nakal kuwi”
Yogita : “wes kene aja nyedaki yudha maneng, bocah nakal “
Abidin : “iyo marai biji ulangane awakdewe elek”
*tiba tiba ana arek anyar mlebu kelas kalih bu suteli kang wis sepuh*
Ike : “ehh sopo kuwi?”

Eli : “Heeh aku mbok tinggal iki piye toh nak”(nada wong sepuh)
Lia : “abis ibu eli jalannya lama banget”
Eli : “ bu eli cepet sakjane tapi sikile kurang dowo, ojo macem macem jaman nom e bu eli iki pelari marathon”
Abidin : “wihh pirang kilo bu”
Eli : “100”
Yogita: “100 kilometer bu?”
Eli : “100 kilogram”
Yogita : “jiaaah kula pikir 100 kilometer buk”
Eli : “biyen pas bu eli mlayu marathon, mesti di deleng karo pacare ibu”
Abidin : “Loh sinten namine pacare bu?”
Eli : “ALIANDONO BIN SUPENO , tapi bu eli di selangkangin”
Lia : “selingkuhin buk”
Eli : “iyo kuwi maksudku, terus bu eli loro ati nak ora kuat(sedih,nangis) , terus bu eli update status pas kuwi”
Abidin: “status napa bu”
Eli : “GALAU”
Yogita : “wadoh bu eli gaul pwol”
Eli : “wes wes , niki ana murid anyar anak anak saking jakarta , namine…….. sinten namine nak?”
Lia : “name kula LIA buk”
Eli : “ohh nggih , namine LILA”
Lia : “Lia buk”
Eli : “ohh, LIAR”
Lia : “LIAA BUUUUUKK”
Eli : “ohhh LIA, nggih nggih monggo ndang golek lungguh nak . Anak anak dadi kancane ALI sing apik nggih”
Murid : “LIA BU GURUUUUU”
Eli : “ohh nggih niku, bu guru tinggal nggih Assalamualaikum”
*lan pada kenalan kabeh karo lia,lan ngehasut lia supaya ngadohi yudha , amarga bocahe nakal*
*Terus yudha sing telat kaget ana cah ayu anyar ing kelase lan yudha tresna, yudha nyedaki lia terus amarga tresna, tap lia ora gelem, soale jarene kanca2 ne yudha iku cah nakal”

Yudha : “nyapo kowe kok ngadohi aku terus toh? Salahku opo?”
Lia : “kowe cah nakal aku ora gelem cedak kowe”
Yudha : *jula juli* , aku pancen bocah nakal tapi aku isih duwe sisi becik ing atikku. Kowe pada ora seneng karo aku amarga nakal ora papa nanging iling2in iki.
Tumbas celeng ing pak sela
Jarene taksih tapi kentekan
Kowe mung ndeleng aku kang ala
Nanging aku isih duwe kebecikan.
Lan siji maneh,
Wajik klethik gulone jowo
Tuku suket sak gendel seket
Wulune sithik barange dowo
Mlebune anget metune pliket
Entenono wae aku bakal dadi wong sing bedo saka cangkemu.
*Akhire yudha sinau sregep nganti lulus , 10 tahun kepungkur, murid2 pada reuni ing sekolahe*
Abidin : “heh kangen aku karo kowe kabeh, pada kerja ing ngendi”
Yogita : “aku ing …………………….”
Ike : “ aku ing ………………………………”
Lia : “ nek aku ing ……………………………………..”
Abidin : “ohhh Alhamdulillah awakdewe wes pada sukses, nek yudha saiki kerja apa ya”
Yudha : “Assalamualaikum”
*yudha teko dadi wong kang sukses*

TAMAT

3. Naskah Drama dalam Bahasa Jawa Bertema “Persahabatan dan Percintaan”

RONDE 1
Isuk iku, Kinar lan Thalita lagi lungguh ing njeroning kelas. Dereng wonten murid sing teko sakliyane wong loro kuwi.
Thalita : “Nar, pelajaran dino iki ono pr nggak ?”
Maudy : “Sek, tak delok e disek.” (Langsung njupuk buku ing tas.e) “Kayak e se ora ono.”
Naura melbu ing njroning kelas.
Naura : “Assalamualaikum.” (Salam Naura ing ngarepe lawang kelas)
Thalita lan Kinar : “Waalaikumssalam.”
Naura : “Kalian lapo rek ?”
Thalita : “Enggak, gak lapo-lapo kok.”
Naura langsung lungguh ing ngarepe bangkune Thalita lan Kinar.
Thalita : “Ra, dino iki ora ono PR utowo ulangan kan ?”
Naura : “Sek sek,” (Ambek mikir-mikir) “Ono ! dino iki ulangan IPA !”
Naura langsung ngetokake buku catetan IPA sing ono ing njero tas e lan langsung sibuk moco catetane. Rodok suwe, Naufal melbu ing njroning kelas.
Naura : (Ngguyu-ngguyu dewe ndelok Naufal melbu)
Thalita : “Fal, engkok awakmu konsultasi tugas BI a ?”
Naufal : (lungguh ing panggonane) “Iyo, opo o i ?”
Thalita : “Nggak, nggak po po kok. Mek takon tok.”
Maudy : “Fal, sing wingi iku temenan a ?” (Pitakon Maudy kaleh ngekek i kode marang Naufal)
Naufal : “Nggak usah ndek anggep serius masalah wingi iku, aku mek guyon tok kok.”
Lalu, Erick melbu ing kelas, lan langsung lungguh ing panggonane.
Erick : “Maudy, ono sesuatu sing kate tak kekno nang awakmu.”
Thalita : “Kate ngekek i opo awakmu ?”
Erick : “Aku nggak bicara sama kamu, pingin eroh ae. Maudy ae biasa.”
Maudy : “Emang kate ngekek i opo se ?”
Erick : “Engkok ae.”
Ing tengah-tengah pelajaran, Erick maringaken buku pelajarane marang Maudy.
Thalita : “Opo iku Dy ?” (Ngintip bukune Erick)
Maudy : “Coklat maneh ??” (Maudy ngomong alon)
Thalita : “Maneh ? arek iku pingin awakmu gendut paling, kok ngekek i coklat terus hehe.”
Maudy : “Iyo paling, hehe.”
Babak 2
Pas wektune wangsul sekolah, Thalita, Maudy, lan Diaz lungguhan ing tangga lan ngerjakake tugas BI.
Thalita : “Dy, awake dewe sido dolen nandi ?”
Maudy : “Nggak Ngerti, aku melok Adam ae. Nyacak Takok o Adam.”
Thalita : “Oke.” (Langsung ngalih nang panggonane Adam)
Diaz : “Emange awakmu kate nandi se rek ?”
Maudy : “Kate dolen. Ayo melok a yaz ?”
Diaz : “Enggak wes, males i aku.”
Maudy : “Yowes lek ngono.”
Diaz : “Dy, aku mulih dikek yo. Tugas e garek mek titik.” (Langsung ngalih) “Dah Maudy.”
Maudy : (Melambai nang Diaz)
Babak 3
Naura, tiba-tiba mlayu ngampiri Maudy.
Naura : “Dy, delok en talah. Kaet maeng erick narik-narik tasku terus.” (Wajah cemberut)
Maudy : “Erick !!” (Mendeliki Erick)
Thalita mlayu nang Maudy lan Naura.
Naura : “Ono opo Tha ?”
Thalita : “Uwes, ayo budal. Jare adam awake dewe nonton nang matos.”
Maudy : “Yowes, ayo budal.”
Ing njeroning angkot perjalanan nang matos. Thalita mbisiki Maudy.
Thalita : “He, tak kandani. Awakmu engkok ojo terlalu cedek-cedek karo Erick.”
Maudy : “iyo, aku yo gak kepingin terlalu cedek karo areke.”
Ing njeroning bioskop, Erick lan Maudy terus cekel-cekelan tangan. Thalita dadi pegel, tibakno Maudy ora ngrungokake opo sing diomongno maeng.
Thalita : “Dy, yokpo lek ojo gandengan tangan terus?”
Maudy : “Uwes tak cobak ngeculno tha, tapi tetep ae areke gak gelem ngeculno.”
Thalita : “Yo nggawe alasan njupuk ngombe tah yokpo ngono cek iso ngeculno.”
Akhire Maudy ngeculake tangane Erick.
Erick : “Lho, opo.o kok diculno ?”
Maudy : “Gak popo o kok.”
Erick : “Yoweslah gak popo lek ancen awakmu kepingine ngono.”
Film wes entek, bocah-bocah kumaeng podo mulih.
Babak 4
Isuk.e, kayak biasane. Murid-murid pada pelajaran. Ing sela-selane pelajaran, guru mbagikake hasil try out. Sawise ndeleng hasil try out, Maudy kaget amarga nilaine Erick mudun. Maudypun mboten ngreken Erick.
Erick : “Maudy….”
Maudy : “Hmmm…”
Erick : “awakmu opo.o ? diceluki kok gak ngreken ngunu.”
Maudy : “Gak popo, biasa ae.”
Amarga bingung ambek sikape Maudy. Erick nakokake masalah kuwi marang Naura.
Erick : “Naura, aku oleh takon a ?”
Naura : “Iyo, takon opo ?”
Erick : “Koro-kiro Maudy iku opo.o yo ? akhir-akhir iki sikape aneh nang aku. ”
Naura : “Mungkin gara-gara awakmu nglakokno hal sing nggarai areke mangkel utowo opo ngono, aku kan nggak begitu eroh.”
Erick : “Koyok.e se sak elengku aku nggak nglakokno hal sing nggarai areke mangkel.”
Naura : “Yo cobak takono nang konco cedek.e.”
Erick : “Iyo tak cobak.e”
Sawise kejadian maeng, Erick takon nang Diaz.
Erick : “Diaz, Maudy opo o se, koyok e lagi ndue masalah”
Diaz : “Guduke lagi ndue masalah, lek menurutku se koyok e Maudy mangkel nang awakmu gara-gara nilai Try Out mu mudun.”
Erick : “O iyo, bisa jadi.”
Babak 5
Amarga sikap Maudy sing cuek, akhir-akhir iki Erick sering cerita ambek Naura. Ndelok kecedekane arek loro iku, Naufal ngrasakake hal sing aneh. Akhire Naufal nakokake hal iku nang Naura.
Naufal : “Naura, awakmu ono hubungan opo karo Erick ?”
Naura : “Gak ono hubungan opo-opo, aku ambek Erick iku mek koncoan tok.”
Naufal : “Yowes, kali iki aku percoyo nang awakmu”
Amarga ngerasa tetep ragu, akhir-akhir iki Naufal sering cerita tentang Naura Nang Maudy. Naufal lan Erick saling cerita masalah pasangane dewe-dewe.
Babak 6
Sawise saling curhat, Maudy lan Naufal sepakat gwe ngakhiri pasangane dewe-dewe. Tapi, meskipun wes putus kudu tetep dadi konco gak oleh musuhan. Ing suatu dino, Maudy ketemu kaleh Erick lan nyritakake maksude.
Maudy : “Erick, lek misal.e kita putus. Kita tetep iso dadi konco kan ?”
Erick : “Iyo lah, iku pasti. Tapi ojo sampek putus.”
Maudy : “Tapi, sepurane yo. Aku kudu ngakhiri hubungan iki”
Erick : “Opo.o ?”
Maudy : “Aku kepingin fokus nang pelajaran trus nglanjutno nang sekolah militer ndek Magelang. Lagian, gara-gara kita pacaran nilai kita juga turun kan terutama nilai tro out mu. Dadi luwih apik kita gak pacaran dikek cek gak ngganggu pelajaran.”
Erick : “Yowes, lek ancen iku sing awakmu kepingini, aku ngerti. Mungkin iki ancen sing terbaik.”
Babak 7
Sawise lulus tekan SMP, ke 6 sahabat iki ngumpul gawe pertemuan terakhir ambek maudy. Amarga Maudy bakal nglanjutake sekolah ing Magelang.
Thalita : “Awakmu ndek kono sing sehat yo, ojok lali karo aku.”
Kabeh : “Iyo, awakmu yo ojo lali karo awake dewe.”
Maudy : “Siap, aku gak bakalan lali karo awakmu kabeh rek”

Akhire, mereka sadar yen belajar lan bersahabat iku luwih penting ketimbang ngurusi masalah percintaan. Lan mulai saiki ing SMA Ke 6 sahabat iku bakal konsentrasi penuh marang pelajaran lan ora mikirake urusan cinta. Amarga gara-gara cinta bisa ngajurake masa depan.

Tinggalkan komentar